22610 20975
Δαιδάλου 11, Λιβαδειά 32131
info@eratott.gr

ΚΕΡΚΙΝΗ Το οικοσύστημα & οι αναστενάρηδες – 4 μέρες

Αναχώρηση 23/5
από 310€ / ανά άτομο

 

Ένα τετραήμερο στη μαγεία της Δυτικής Μακεδονίας με γαστρονομικές και οινικές εκπλήξεις, με πεζοπορία και γεύμα μέσα στο δάσος, με βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη, με οχυρό Ρούπελ, Σπιρουλίνα και διαμονή σ’ ένα μοναδικό ξενώνα με ιδιοκτήτη που θα μας ξεναγήσει στα Άνω Πορόια και θα μας μιλήσει για τους Βλάχους και τα περαστικά καραβάνια. Κι ακόμα γνωριμία με μια ποντιακή οικοτεχνία έναν λυράρη πεστροφοκαλλιεργητή και ένα κτηνοτρόφο βουβαλιών με ψυχή. Κορυφαία ατραξιόν η πυροβασία των Αναστενάρηδων.

Τα γαστρονομικά ταξίδια
επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.

Πρόγραμμα

Ημέρα 1η: Αθήνα – Κερκίνη

Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε νωρίς το μεσημέρι στο Κτήμα Ντούγκου στα Τέμπη, όπου μας περιμένει για μια λεπτομερή ξενάγηση ο ίδιος ο οινοπαραγωγός κος Θάνος Ντούγκος. Στο οινοποιείο θα δοκιμάσουμε 3 χαρακτηριστικά αρωματικά κρασιά του. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και φτάνουμε στο Λιτόχωρο, τον τελευταίο σταθμό για την ανάβαση στον Όλυμπο. Απολαμβάνουμε τη φύση και ένα μοναδικό γεύμα με θέα την κατοικία των θεών του Ολύμπου στο βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο ‘Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω’ Τα περίφημα μανιτάρια του και τις άλλες λιχουδιές του Σεφ Αντρέα Γάβρη, συνοδεύουμε με κρασιά του Τύρναβου και παίρνουμε μία πρώτη οινική γεύση της Βόρειας Ελλάδας.
Νωρίς το βράδυ φτάνουμε στα Άνω Πορόια, ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στο καταπράσινο βουνό Μπέλλες. Θα τακτοποιηθούμε στο όμορφο ξενοδοχείο μας με την υπέροχη θέα στην λίμνη Κερκίνη. Αφού ξεκουραστούμε θα ξεκινήσουμε για την τελευταία επίσκεψη της ημέρας στο χωριό Κερκίνη, για να απολαύσουμε μία μοναδική εμπειρία!!! Το πανάρχαιο έθιμο των αναστενάρηδων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Μέσα σε κατάνυξη και μυσταγωγία, την ώρα που πέφτει το φως, με τα εικονίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα χέρια, απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, υπερβαίνουν τους νόμους της φύσης πατώντας σε καυτά κάρβουνα.

Ημέρα 2η: Κερκίνη

Το πρωί μας περιμένει ένα σπιτικό πρωινό με τοπικά προϊόντα και αμέσως μετά αναχωρούμε για βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη. Επιβιβαζόμαστε στις βάρκες και ξεκινάμε μία περιήγηση 1,5 ώρας. Ο Μάιος είναι ένας από τους μήνες με τα περισσότερα πουλιά. Απολαμβάνουμε σμήνη από πελεκάνους, πάπιες, χήνες, ερωδιούς, φοινικόπτερα κ.α. Ο έμπειρος βαρκάρης μας κος Βασίλης Τσελέπης θα μας οδηγήσει δίπλα στους καλαμιώνες, θα μοιραστεί μαζί μας την αγάπη του για τη λίμνη και θα μας ενημερώσει για τα πουλιά και τα ψάρια που ζουν εδώ και για τη γενικότερη διαχείριση του υδροβιότοπου. Αποβιβαζόμαστε από τις βάρκες και περνάμε στο χωριό Κερκίνη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μια ενημέρωση για το οικοσύστημα της περιοχής από έναν άνθρωπο που σίγουρα θα μας αναστατώσει με την αφήγηση του, τον μοναδικό κο Αντώνη Ηλιάδη.
Συνεχίζουμε την περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Το επόμενο ραντεβού μας είναι με τον κτηνοτρόφο βουβαλιών της περιοχής τον κο Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη. Θα απολαύσουμε το κοπάδι των βουβαλιών του δίπλα στην κοίτη του ποταμού Στριμώνα. Συνεχίζουμε για τη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου για να γνωρίσουμε ένα 100% φυσικό προϊόν τη Σπιρουλίνα στην πρωτοποριακή, οικολογικά προσανατολισμένη μονάδα παραγωγής της. Η τελευταία πρωινή στάση μας είναι στον Μεθοριακό Σταθμό Βυρώνειας για να δοκιμάσουμε τους ονομαστούς μεζέδες του μαγαζιού με συνοδεία Μακεδονικού τσίπουρου με γλυκάνισο. Η απογευματινή μας εξόρμηση αρχίζει με μια μικρή περιήγηση στα σοκάκια του χωριού Άνω Πορόια. Ξεναγός μας ο ξενοδόχος μας κος Στέλιος Καλέσης που θα μας εξηγήσει για την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τη σύνθεση του πληθυσμού. Η μέρα κλείνει μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια, στο ιχθυοτροφείο της περιοχής. Μετά την απαραίτητη μικρή παρουσίαση, γευόμαστε το νόστιμο αυτό ψάρι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους καθώς και άλλα τοπικά καλούδια στην παρακείμενη Πεστροταβέρνα. Ο ιδιοκτήτης της, κος Γιώργος Θεοδωρακέλης, λυράρης των αναστενάρηδων της Κερκίνης θα μας μιλήσει για το έθιμo.

Ημέρα 3η: Κερκίνη

Μετά από ένα λουκούλλειο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου για να πάρουμε μια γεύση από Αγιορείτικη Μοναστηριακή Αρχιτεκτονική. Επόμενη στάση μας το οχυρό Ρούπελ με τις υπόγειες στοές του και μνήμες αντίστασης στα γερμανικά στρατεύματα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.  Η παραδοσιακή οικοτεχνία ζυμαρικών με βουβαλίσιο γάλα, μας περιμένει μετά στην είσοδο του χωριού Άνω Πορόια. Συνεχίζουμε για μία υπέροχη βόλτα με τα πόδια στο όρος Μπέλες, σε ένα μοναδικό δάσος από οξιές, δρύες, σκλήθρα και κέδρους. Καταλήγουμε στην καρδιά του δάσους, ανάβουμε φωτιά, ψήνουμε λουκάνικα, κεμπάπ και τον περίφημο καβουρμά που παράγεται σε μικρές ποσότητες σε τοπική βιοτεχνία, όλα βουβαλίσια. Όσο αφορά στο κρασί, το υψόμετρο και τα εδέσματα απαιτούν κόκκινο κρασί από τη Δυτική Μακεδονία. Το απόγευμα αναχωρούμε για μία περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο. Μέσα στο παρυδάτιο δάσος οι νεροβούβαλοι μας συντροφεύουν στο γύρο της λίμνης. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα κοπάδια αυτού του σπάνιου ζώου που εκτρέφεται εδώ και χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής. Καταλήγουμε στο εντυπωσιακό φράγμα του Στρυμόνα ποταμού στο Λιθότοπο, όπου κάνουμε μικρή στάση για καφέ ή ουζάκι.

Ημέρα 4η: Κερκίνη – Αθήνα

Αφήνοντας πίσω μας την Κερκίνη, θα περάσουμε από το ‘χασαπάκι’ στη Ροδόπολη για ‘ανεφοδιασμό,’ βουβαλίσιου κρέατος και θα συνεχίσουμε με κατεύθυνση το χωριό Βάθη του Κιλκίς. Μας περιμένει εκεί η Ποντιακή οικοτεχνία Ραγιάν που φροντίζει να μεταφερθεί ακέραιος ο θησαυρός της νόστιμης και υγιεινής Ποντιακής διατροφής στις επόμενες γενιές. Μετά την ξενάγηση στο Κτήμα, μας περιμένει ένα πλούσιος μπουφές Ποντιακής Μαγειρικής με τη συνοδεία του υπέροχου κρασιού του Βαγγέλη Χατζηβαρίτη. Αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.

 • Η ροή των ημερησίων προγραμμάτων ενδέχεται να τροποποιηθεί χωρίς να παραλείπεται τίποτα.
 • Το γραφείο έχει εξασφαλίσει φιλικές τιμές στα γεύματα στο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», στην Πεστροταβέρνα, στο πικ νικ στο δάσος, στον Μεθοριακό σταθμό και στο Ραγιάν.

Πληροφορίες

Περιλαμβάνονται

 • Διαμονή: Σε παραδοσιακό ξενώνα.
 • Γεύματα: Ελληνικό τοπικό πρωινό.
 • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο.
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Γαστρονομικές ξεναγήσεις από τον αρχηγό και τους τοπικούς ξεναγούς.
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία).
 • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

Περιλαμβάνονται

 • Γεύματα.
 • Προαιρετική ατομική ταξιδιωτική ασφάλιση κόστους 15€.
 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • Οι παραπάνω τιμές είναι σε Ευρώ κατ’ άτομο, περιλαμβάνουν ΦΠΑ και ισχύουν για τη συγκεκριμένη αναχώρηση.
 • Επιβάρυνση εσωτερικών πτήσεων με Aegean από/προς Θεσσαλονίκη: κατόπιν ζήτησης εφόσον δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα.
 • Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.